Doktoranddag på forskningsstation Bolmen

Strålande sol, spännande vattenforskning och svåra förkortningar var några av de saker som mötte Sweden Water Research-doktoranderna den 4 juni, på doktoranddag på forskningsstation Bolmen.

Forskningsstation Bolmen ligger vid Tiraholm, Bolmen och inriktar sig på forskning kring miljöövervakning, fiske- och fiskevård, vattenvård och effekter av klimatförändringar på sjöekosystem.

Den 4 juni arrangerade Sweden Water Research en doktoranddag på forskningsstationen. Doktoranderna fick höra mer om forskningen vid Bolmen från föreståndare Juha Rankinen och SWRs forskningsledare Linda Parkefält, som bland annat driver projektet AQUANET vid forskningsstationen.

Förutom forskning om Bolmens vatten så berättade de nyaste doktoranderna mer om sin forskning, vi fick höra mer om Sydvattens pedagogiska projekt Tänk H2O! och utmanades på världens svåraste förkortningsquiz på bussen. Kort och gott en enormt trevlig och lärorik dag för alla!

Föreståndare Juha Rankinen visar runt på forskningsstationen.

På bryggan ut mot Bolmen. I förgrunden: forskningscheferna HB Wittgren och Marinette Hagman tillsammans med Sydvattens Victoria Beckman som driver projektet Tänk H2O.

Bolmen och vädret visade sig från sin allra vackraste sida.

Eftermiddagsfikan blev till över öppen eld. Kristofer Hägg, Marinette Hagman, Carina Svensson och Jennifer Ekholm lagade kaneläpplen, som åts ute med glass.

Så här mycket vatten gör svensken av med på ett dygn: 140 liter.

Om forskningsstation Bolmen

Forskningsstationen har funnits sedan 1 juni 2017 och leds föreståndare Juha Rankinen. Sydvatten är huvudman för anläggningen och Sweden Water Research ansvarar för vetenskaplig planering, verksamhet och ansökningar. Stationen ingår i ett nationellt nätverk av fältstationer, SITES, och är öppen för alla universitet och högskolor som vill forska på Bolmen. Pedagogiska projekt som Tänk H2O! ingår även i stationens uppdrag. Allmänheten är välkomna att besöka stationen.

Här hittar du mer info om forskningsstationen.

Sweden Water Research bedriver sedan 2014 egen forskning om tillståndet i de tre sjöar som är råvattentäkter för västra Skånes vattenförsörjning, det vill säga Vombsjön, Ringsjön och Bolmen. Av dessa sjöar är Bolmen överlägset viktigast då vattendomen ger möjlighet att ta ut upp till 6000 l/s. Bolmen är också sedan 2016 utpekad av Länsstyrelsen i Skåne län som en regionalt viktig vattenresurs med hög utvecklingspotential.