Webinarium: Badvattenkvalitet och projektet Urbana bad

De senaste somrarna har det varit frekventa larm om kolibakterier i badvattnet längs många stränder. I forsknings- och utvecklingsprojektet Urbana bad arbetar vi aktivt med att utveckla metoder för att ta reda på varför badvattnet är dåligt och hur vi kan varna badgäster tidigt. Nu delar vi med oss av metoder, resultat och arbete framåt.

Under webinariet får du höra mer om projektet, forskningen och aktörerna som är med, och det finns möjlighet att ställa frågor via chatten.
Vi kommer också att spela in webinariet så det går att ta del av i efterhand.

När: Den 18 april klockan 13.30-15.30
För vem: För dig som jobbar inom kommun, VA-organisation, forskning, som konsult eller är intresserad av badvattenkvalitetfrågor.
Här är en direktlänk till webinariet. Meeting ID: 869 0008 2749, Passcode: 934941

De första åren av projektet Urbana bad har genererat intressanta resultat om bakteriesamhället som kan härledas till källan till dålig badvattenkvalitet genom att använda DNA-sekvensering av bakteriesamhället i havsvattnet och i sedimentet. Vissa bakterier är välkända som feacal indicator bacteria (FIB), så kallade indikatorbakterier som Escherichia coli (E. coli) och enterokocker, men det finns även många andra bakterier som har ursprung i mage och tarm hos människor.

Under sommaren 2022 har projektet också testat ny ”on-site” mätning av badvattenkvalitet som digitalt ger svar på vilka halter av E. coli och enterokocker det finns. Med traditionell provtagningsmetod tar det flera dagar innan det finns resultat, men med on-site testning får vi resultat på bara 15 minuter. Instrumenten som testats i projektet är mätare för flödescytometri och mätning av E. coli och enterokocker. Det är första gången dessa två tekniker testas tillsammans.

Program

  • Välkommen – Therese Jephson, Sweden Water Research
  • Behovet och bakgrunden från kommunerna – Elisabet Lindberg, områdesförvaltare, Helsingborgs stad och Jesper Hallberg, kustingenjör, Malmö stad
  • Resultat från delprojektet att hitta källan genom DNA-sekvensering av sediment och vattenprover – Catherine Paul, forskare i mikrobiologi, Lunds Tekniska Högskola
  • Varför är det relevant för VA-organisationerna att vara del i projektet? Louise Selméus, VA SYD och Amanda Widén, NSVA
  • Frågestund
  • Resultat från on-site testning. Vad har vi lärt oss nu? Catherine Paul, forskare i mikrobiologi, Lunds Tekniska Högskola
  • Digital on-site mätning – Markus Fröjd, Sweden Water Research/Källby Vattenverkstad
  • Frågestund
  • Nästa steg inför sommaren 2023

Om projektet Urbana bad

Forskningsprojektet Urbana bad har pågått sedan 2018 och har gett en del svar på komplexa frågor kring badvattenkvaliteten. Projektet är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Lunds universitet, Malmö stad, VA SYD, NSVA och Sweden Water Research. Pilotprojektet med on-site testning har gjorts möjligt genom samarbetet mellan specialister inom Urbana bad, Källby Vattenverkstad (en testbädd driven av VA SYD) och innovationsmedel från Helsingborgs stad.

För mer information kontakta

Therese Jephson, projektledare Sweden Water Research, 0730-499912, therese.jephson@swrab.se
Anna Kristiansson, kommunikationsansvarig Urbana Bad, 0738-530259, anna.kristiansson@vasyd.se