Mikrobiella förändringar i dricksvattnet är ett resultat av interaktioner mellan olika mikroorganismer, bakterier, virus och protozoer. Vilka förändringar som uppkommer beror bland annat på:
- Tillgång till tillväxtbegränsande näringsämnen
- Förekomst av desinfektionsmedel
- Vattentemperatur, uppehållstid, rörmaterial och andra miljöförhållanden
- Interaktion med biofilmen i ledningarna och med mikroorganismer som lever i biofilmen
Det är också viktigt att förstå att distributionssystemet inte är ett statiskt system utan att det mer kan liknas vid en organism som ständigt utvecklas. Vi byter ut ledningar, lagar läckor, vänder flödesriktningar med mera. Allt detta kan påverka vattenkvaliteten utifrån ett mikrobiellt perspektiv.
Branschen arbetar med forskning och utveckling i syfte att bättre förstå hur olika beredningsmetoder påverkar vattnets biostabilitet. Andra stora framtidsfrågor är hur vi kan utveckla och införa snabbare analysmetoder för dricksvattenkvalitet – de metoder vi använder idag har svarstider på upp till 7 dagar. När vi ersätter metoderna med snabb onlinemätning uppkommer en annan stor framtidsfråga – vad gör vi med all data och hur omvandlar vi data till information, som kan hjälpa oss att förutspå vattenkvaliteten?