Här hittar du nyheter och uppdateringar för Testbädd Ellinge.
Aktuellt från Testbädd Ellinge

Slam levereras i storsäck till Testbädd Ellinge
För någon vecka sedan testade vi på Ellinge ARV om det funkar för oss på verket att föra det avvattnade slammet från slamutlastningen till en storsäck. Det gick bra!
Första svenska konferensen om slambiokol
Välkommen till den första svenska konferensen om slambiokol, som hålls i Malmö den 11-12 oktober 2022.

Studiebesöket till Nordens första fullskala lockade många
Den 25 maj anordnade Testbädd Ellinge ett studiebesök till det danska företaget Aquagreens huvudkontor och pilotfaciliteter i Roskilde samt till Nordens första pyrolysanläggning för avloppsslam i fullskala på Fårevejle Renseanlæg som driftas av Odsherred Forsyning.

Nya affärsmöjligheter med biokol
Biokol har potential att vara en del av lösningen både för klimatutmaningen och för slamhanteringen, inklusive näringsåterföring. Men det finns väldigt många frågor kring den framtida affären för biokol som måste besvaras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Vill du få regelbundna uppdateringar om vad som händer inom Testbädd Ellinge. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här så missar du inget.

Studiebesök till Nordens första pyrolysanläggning för avloppsslam
Onsdagen den 25 maj anordnar vi ett studiebesök till Fårevejle Renseanlæg på nordvästra Själland i Danmark för att titta på företaget Aquagreens första fullskaleinstallation av ångtork och pyrolysugn för behandling av enbart kommunalt avloppsslam.

Snart kontraktsskrivning med pilotleverantör
Under hösten 2021 togs en funktionsspecifikation fram för pilotanläggningen inom Testbädd Ellinge, som ska torka och pyrolysera från olika avloppsreningsverk. Tre leverantörer/konstellation fick i uppgift att under sju veckor ta fram en paketlösning var.

Ny testbädd för framtida slamhantering
Nu går fem kommunala VA-verksamheter ihop i en testbädd för att torka och omvandla slammet från avloppsvattenreningen till slambiokol. På så sätt kan både fosfor och kol återföras till marken. Resultatet kommer att visa möjligheter för framtida svensk slamhantering, som både kan återvinna viktiga naturresurser och minska koldioxidutsläppen.