
Doktorandprojekt: Från gömda avloppsnät till full åtkomlighet för smarta beslut
Detta är Martin Bjerkes doktorandprojekt. Martin är industridoktorand på Sweden Water Research och VA SYD via Lunds universitet.
Sweden Water Research bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom vattenområden som är viktiga ur ett hållbart samhällsperspektiv.
Vi initierar projekt och söker lämpliga samarbeten för att öka kunskapen kring framgångsrika sätt att utveckla och klimatanpassa framtidens städer. Vårt F&U-arbete drivs som nätverk där våra ägarbolag aktivt medverkar och alla projekt bidrar till att lösa utmaningar relaterade till vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi.
Resultat av filtrering: 9
Detta är Martin Bjerkes doktorandprojekt. Martin är industridoktorand på Sweden Water Research och VA SYD via Lunds universitet.
Detta är Sara Roths doktorandprojekt. Sara är industridoktorand vid Sweden Water Research och NSVA via Lunds universitet.
REWAISE är ett av fem innovationsprojekt som fått stöd genom ramprogrammet Horisont2020. Målet är att minska användningen av dricksvatten och använda vatten på ett smartare och effektivare sätt.
Future City Water levererar lösningar som säkrar vårt viktigaste livsmedel – dricksvatten. Framtidens smarta dricksvattensystem styrs automatiskt för att minimera läckage, säkra kvaliteten och optimera användningen genom hela vattenkedjan, dygnet runt.
Med Ordning i RörANN kickstartatade vi arbetet med artificiell intelligens för ledningsunderhåll i VA-branschen i Sverige.
Mistra InfraMaint är ett omfattande forskningsprogram kring infrastruktur, som ger kommuner och VA-verksamheter bättre underlag att bygga sina beslut om underhåll på, där möjligheterna med ny teknik och nya sätt att organisera tas tillvara.
Innovationsprojekt som utvecklar lösningar för stadsplanerare, VA-bolag och avloppsreningsverk för att minska översvämningar och utsläpp av orenat avloppsvatten.
Arbetet med ledningar är ofta reaktivt – man ingriper efter att en skada har uppstått. I projektet Pipestatus har vi testat metoder som kan inspektera ledningar och hjälpa ledningsnätsägarna att ingripa innan en skada sker.
Öppna blå-gröna dagvattenlösningar får en alltmer central roll för hantering av dagvatten i såväl Sverige som internationellt. Det finns dock ett uttalat behov av utvärdering av befintliga system och att ta reda på vilken roll systemen spelar i den generella hanteringen av stadens vatten.