
Doktorandprojekt: Rening från organiska mikroföroreningar vid svenska ARV
Detta är Maja Ekblads doktorandprojekt. Maja är industridoktorand på Sweden Water Research genom Lunds universitet.
Sweden Water Research bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom vattenområden som är viktiga ur ett hållbart samhällsperspektiv.
Vi initierar projekt och söker lämpliga samarbeten för att öka kunskapen kring framgångsrika sätt att utveckla och klimatanpassa framtidens städer. Vårt F&U-arbete drivs som nätverk där våra ägarbolag aktivt medverkar och alla projekt bidrar till att lösa utmaningar relaterade till vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi.
Resultat av filtrering: 50
Detta är Maja Ekblads doktorandprojekt. Maja är industridoktorand på Sweden Water Research genom Lunds universitet.
Ungefär hälften av mikroföroreningarna som finns i avloppsvattnet tas bort i reningsverket genom adsorption eller biologisk nedbrytning men kunskapen om denna reduktion är liten.
ÖReWises huvudsyfte har varit att ligga till grund för utveckling och implementering av lösningar inom klimatanpassning med fokus på helhetssyn för regionen.
Sorterande system möjliggör en cirkulär ekonomi genom återföring av växtnäring, minskad vattenanvändning, minskad energianvändning, ökad biogas produktion och minskade utsläpp av växthusgaser.
Världens livsmedelsförsörjning är helt beroende av användning av gödselmedel. De nuvarande metoderna för produktion av gödselmedel är dock inte hållbara. Hushållsavloppsvatten innehåller viktiga resurser: särskilt vatten, energi och näringsämnen. I de nuvarande centraliserade avloppshanteringssystemen återvinns dessa resurser knappast.
NPHarvest är en teknik, utvecklad av Aalto universitet, för att utvinna fosfor och kväve ur högkoncentrerade avloppsströmmar såsom rötat svartvatten eller rejektvatten från rötning av avloppsslam. Tekniken har testats i pilotskala på RecoLab.
Odlande stadsbasarer är ett innovationsprojekt vars målsättning är att genom urban odling bygga en småskalig, hållbar industri som skapar nya arbetstillfällen och möjlighet att nå ut för nystartade företag fokuserade på innovativ miljöteknik.
IVL Svenska Miljöinstitutet har, tillsammans med en rad projektparter och genom finansiell stöttning av bl a Svenskt Vatten Utveckling, genomfört en kunskapssammanställning av metoder för återvinning av kväve, svavel och kalium från avloppsvatten.
Fortsatta undersökningar av den långsiktiga effekten av slamspridning på åkermark med syfte att bättre förstå och bedöma risker för antibiotikaresistenta bakterier och antibiotikaresistensgener.
Sju svenska VA-organisationer har tillsammans med två forskningsinstitut utvärderat förutsättningarna att öppna upp kommunalt ägda avloppsreningsverk för att testa tekniker för att återvinna näring ur avloppsströmmar.
Det satsas just nu statliga medel på förstudier och investeringar för uppgradering av avloppsreningsverk med syfte att rena bort organiska mikroföroreningar, som läkemedelsrester. Vad driver kommunerna och VA-organisationerna framåt i detta arbete och hamnar satsningarna på rätt ställe?
Hur skapar vi säkra och snabba ledningsarbeten? Målet med projektet var att kvalitetssäkra och minska tiden för inkoppling av nya ledningar samt att minska dricksvattenförlusterna till följd av spolning.