
Våra projekt
Sweden Water Research bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom vattenområden som är viktiga ur ett hållbart samhällsperspektiv.
Vi initierar projekt och söker lämpliga samarbeten för att öka kunskapen kring framgångsrika sätt att utveckla och klimatanpassa framtidens städer. Vårt F&U-arbete drivs som nätverk där våra ägarbolag aktivt medverkar och alla projekt bidrar till att lösa utmaningar relaterade till vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi.
Aktiva filter
Resultat av filtrering: 26


Doktorandprojekt: Rening av källsorterat gråvatten för låga utsläppskrav med MBBR och horisontella filter

Testbädd Ellinge
Testbädd Ellinge är ett projekt vars huvudsakliga syfte är att skapa underlag till svenska VA-verks vägval för hållbar slamhantering- och avsättning.

ÖReWise
ÖReWises huvudsyfte är att ligga till grund för utveckling och implementering av lösningar inom klimatanpassning med fokus på helhetssyn för regionen.

AQUACOSM-plus
AQUACOSM-plus är ett EU-finansierat samarbete mellan ett 60-tal mesokosmanläggningar i Europa för forskning om ekosystem i söt- och saltvatten.

Från grått till blå-grönt: Decentraliserad rening av gråvatten för användning i blå-gröna urbana miljöer
Även Sverige har vattenbrist vissa somrar. År 2018 behövde fler än 80 kommuner införa restriktioner för vattenanvändning. Med källsorterande avloppsteknik öppnas möjligheten att använda gråvatten för bevattning av grönytor.

Ökad biogasproduktion genom industriell symbios – samrötning av ångförbehandlat halm och avloppsslam
Halm utgör en outnyttjad potential för inhemsk produktion av biogas om minst 4.3 TWh.

Karakterisering av kommunalt avloppsvatten
Stora investeringar kommer att krävas de närmaste åren för att hantera åldrande infrastruktur, befolkningsökning, urbanisering och nya utsläppskrav vid kommunala avloppsreningsverk (ARV). Dessa investeringar föregås av utvärdering, design och optimering, vilka i sin tur kräver tillgång till bra data för att ge trygghet i de beslut som tas och att säkerställa kostnadseffektiva lösningar.

Slamspridning på åkermark – PFAS i slam, jord, gröda och mask
Är användning av kommunalt avloppsslam på åkermark en spridningsväg för PFAS?

Rest till bäst – biokol som lösning och produkt i det cirkulära klimatpositiva samhället
Pyrolys av torkat avloppsslam genererar ett slambiokol som kan utnyttjas i en rad applikationer. VA SYD deltar i projektet Rest till Bäst för att öka sina kunskaper om biokolsapplikationer.

Digital tvilling för hållbar och resurseffektiv drift av avloppsreningsverk
Inom detta projekt kommer en generisk metod för implementering av digitala tvillingar på avloppsreningsverk att utvecklas, inklusive processimulering och datavalidering i realtid.

Mätning av direkta växthusgasemissioner från avloppvattenreningsbassänger
Kommunal avloppsvattenrening leder till direkta emissioner av växthusgaserna lustgas och metan. Klimatneutralitet inom VA-branschen kan bara uppnås om dessa emissioner är låga. Detta projekt ska arbeta med att etablera en mätmetodik för att mäta utsläpp av koldioxid, lustgas och metan från avloppsvattenreningsbassänger.