World Water Congress & Exhibition 2022 – mässa, seminarier och Technical Visit

Under september gick den stora världskongressen IWA World Water Congress av stapeln i Köpenhamn och lockade tusentals deltagare. Sweden Water Research var del av den svenska montern, bidrog till flera workshops och seminarier och en Technical Visit som genomfördes dagen efter kongressen.

Världens största VA-kongress, World Water Congress & Exhibition, kom till Köpenhamn den 11-16 september och drog ett rekorddeltagande med över 3500 delegater. Självklart fanns Sweden Water Research med både i den svenska paviljongen på kongressen, på flera seminarier och workshops men vi arrangerade också en Technical Tour till Sverige den 16 september med temat ”Swedish Living Labs for a water smart future”.

Svenska paviljongen och deltagande

I svenska paviljongen samlades den svenska och internationella vattenbranschen för lunchseminarier, mingel och som del av utställningen. Sweden Water Research var en av flera svenska utställare, som fångade upp intresset från branschen.

Under kongressen fanns Sweden Water Research och ägare med i många olika seminarier och workshops.

Swedish Living Labs for a water smart future

På fredagen den 16 september tog SWR cirka 70 delegater från 25 länder världen över på en studieresa över till svenska sidan sundet. Målet var att visa tre living labs där vi arbetar med vatten på olika sätt – från Malmö och Sege Park, via Lund och Brunnshög till Helsingborg.

Första stopp – Sege Park

Första spännande stopp på turen var Sege Park, Malmö där Parkering Malmö bygger ett av världens mest hållbara parkeringshus, i trä. Parkeringshuset i Sege Park inkluderar många hållbarhetsinnovationer där användande av regn- och dagvatten innefattar ett unikt system där både regnvatten från taket och dagvatten från VA SYDs ledningsnät kan användas för att bevattna husets framtida växtväggar.

Maja Johansson, Parkering Malmö, guidade delegaterna i det nybyggda parkeringshuset

Andra stopp – Brunnshög

Nästa stopp var Brunnshög i Lund, där vi skulle titta på dagvattenlösningar och dagvattenrening – och passande nog för temat så vräkte regnet ner. Det var stort intresse för membranreningstekniken som Tobias Hey och Frank Lipnizki, från Lunds universitet, visade upp och berättade om vid REWAISE pilotanläggning.

Tobias Hey och Frank Lipnizki, från Lunds universitet, berättade hur Lunds största kaffefilter – membranreningspiloten i Brunnshög, fungerar.

Eva Dalman, Lunds kommun, guidade gruppen runt Brunnshög för att berätta om hur man arbetat med smarta vattenlösningar i området – både för regnvatten och minskad dricksvattenanvändning.

Sista stopp – Recolab, Helsingborg

Amanda Haux, verksamhetsutvecklare på Recolab, berättar om verksamheten.

Sista stopp för dagen var på Recolab i Helsingborg där Amanda Haux med kollegor tog emot gruppen för lunch och rundtur. I utvecklingsanläggningen hanteras och återvinns allt källsorterat avloppsvatten och matavfall från Oceanhamnen i stadsdelen H+.

Ellen Edefell, doktorand på SWR, guidade runt deltagarna.