Aerobt granulärt slam (AGS) är en innovativ, kompakt och energieffektiv avloppsvattenreningsteknik.
Våra projekt
Sweden Water Research bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom vattenområden som är viktiga ur ett hållbart samhällsperspektiv.
Vi initierar projekt och söker lämpliga samarbeten för att öka kunskapen kring framgångsrika sätt att utveckla och klimatanpassa framtidens städer. Vårt F&U-arbete drivs som nätverk där våra ägarbolag aktivt medverkar och alla projekt bidrar till att lösa utmaningar relaterade till vattenkvalitet, digital transformation och cirkulär ekonomi.
Pågående projekt
AGNES – Aerobt granulärt slam
Pågående projekt
AQUACOSM-plus
AQUACOSM-plus är ett EU-finansierat samarbete mellan ett 60-tal mesokosmanläggningar i Europa för forskning om ekosystem i söt- och saltvatten. Sweden Water Research deltar genom vår…
Pågående projekt
Digital tvilling för hållbar och resurseffektiv drift av avloppsreningsverk
Utveckling och implementering av digitala tvillingar inom avloppsvattenrening innebär en innovativ och radikal omställning av hur reningsverken drivs och styrs. Svenska avloppsreningsverk står inför stora…
Pågående projekt
Från grått till blå-grönt: Decentraliserad rening av gråvatten för användning i blå-gröna urbana miljöer
Detta projekt syftar till att visa på hur grön-blå infrastruktur kan integreras i urbana områden genom att kontinuerligt tillhandahålla renat gråvatten för bevattning mm under…
Pågående projekt
Future City Water
Future City Water levererar lösningar som säkrar vårt viktigaste livsmedel – dricksvatten. Framtidens smarta dricksvattensystem styrs automatiskt för att minimera läckage, säkra kvaliteten och optimera användningen genom hela vattenkedjan, dygnet runt.
Pågående projekt
Hydrologins betydelse för brunifiering av vattendrag och sjöar
Projektet handlar om att förstå hur Bolmens hydrologi påverkas av och påverkar brunfärgning i vattnet.
Pågående projekt
ICU – Ideal Carbon Utilisation
ICU projektet tittar på möjligheter att använda inkommande kol till avloppsreningsverken för att minska energianvändning och utnyttja kolet som resurs.
Pågående projekt
Källby vattenverkstad
Testbädden Källby vattenverkstad är en arena där innovationsföretag, universitet och driftverksamhet kan arbeta tillsammans för att hitta rätt teknik för framtidens dricksvattenkvalitetsövervakning.
Pågående projekt
Karakterisering av kommunalt avloppsvatten
Befintliga belastningsdata från ARV är viktiga, men är ofta bristfälliga, och ofta används schablonvärden för koncentrationer och massflöden för olika ämnen samt kvoter mellan dessa….
Pågående projekt
MACRO – MAt i Cirkulära RObusta system, steg 3
MACRO (Mat i Cirkulära Robusta system, steg 3) är ett Vinnova-projekt inom Utmaningsdriven innovation steg 3 – implementering. Projektet kommer att dokumentera processer för utveckling…
Pågående projekt
Manammox
Genom att lyckas att utnyttja anammoxbakterier kan elenergianvändningen minska, eventuell metanoldosering upphöra, biogasproduktionen öka och rundpumpningen av avloppsvatten på reningsverket minska. En fungerande process med…
Pågående projekt
Mätning av direkta växthusgasemissioner från avloppvattenreningsbassänger
Klimatneutralitet inom VA-branschen kan bara uppnås om emissioner av växthusgaserna lustgas och metan är låga. Detta projekt ska arbeta med att etablera en mätmetodik för att mäta utsläpp av koldioxid, lustgas och metan från avloppsvattenreningsbassänger.